Investera för framtiden

Att investera i aktier och fonder kan i många fall vara ett bra sätt att tjäna pengar på och säkra en stabil ekonomisk framtid. Det kan också kännas förvirrande och komplicerat om du är helt ny på aktiemarknaden.

I den här artikeln kommer vi gå igenom och förklara grunderna när det kommer till investeringar. Här kommer du få svar på de vanligaste frågorna inom detta ämne som till exempel: Hur sätter jag igång med att investera? Vad är en aktie? Vad är aktieindex? Och såklart mycket mer.

Vad är en aktie?

Kort och gott är en aktie en andel av ägande i ett företag. Vid köp av en aktie blir du alltså delägare i företaget. Värdet på aktien kommer gå upp och ner beroende på om bolaget visar bra eller dåliga resultat. Om företaget går bra kommer med all säkerhet även aktiens kurs stiga. Stiger aktiens värde över de du betalat kan du sälja aktien till ett högre pris än vad du ursprungligen betalade och på så sätt tjäna pengar.

Skulle däremot företaget gå dåligt och intresset för aktien svalna kommer aktiekursen att falla och du kan då förlora pengar.

Vad är en aktiemarknad?

Aktiemarknaden är precis som det låter, en marknad där aktier handlas. Du har säkert hört någon säga “börsen går bra idag”. Börsen är ett annat ord för aktiemarknaden och betyder precis samma sak. Det finns mängder av börser runt om i världen där aktier köps och säljs. New York-börsen, Nasdaq, Tokyobörsen och Londonbörsen är några utav de största aktiemarknaderna i världen sett till marknadsvärde.

Det är på aktiemarknaden priserna bestäms av utbud och efterfrågan. Om det finns fler köpare än säljare av en aktie på marknaden kommer priset stiga och vice versa, finns det fler säljare än köpare kommer priset på aktien att falla. Olika aktier handlas på olika marknader. H & M aktien (Hennes & Mauritz) går att handla på Stockholmsbörsen och endast på den börsen. Tesla aktien Handlas på Nasdaq.

Varje marknad har ett index som visar hur det går för alla aktier som handlas på marknaden. På Webbinvestor kan du läsa mer om världens stora index och investeringar i aktier.

Hur börjar jag att investera?

Har du fattat tycke för investera i aktier finns det ett par punkter du först måste gå igenom. Först och främst måste du själv undersöka olika aktiemarknader och skaffa dig kunskap om olika investeringsstrategier. När du gjort det ska du jämföra olika mäklare (handelsplattformar) där du kan köpa och sälja aktier. Två kända plattformar i Sverige är: Avanza och Nordnet. Det är också vanligt handla genom sin bank. Välj det alternativ du känner dig mest trygg med. När bockat av alla punkter är du redo att börja investera.

Vilka aktier du väljer att investera i är såklart viktigt. Vad som dock är lika viktigt är att veta när du ska köpa och sälja dem. För att få råd och tips rekommenderar vi att du vänder dig till en expert på området. Din bank har förmodligen en investeringsexpert du kan få tips och råd från.

Investera inte allt kapital direkt

När du börjar att investera ska du inte gå in med alla dina besparingar. Ett bra sätt att starta på är genom att investera varje månad. Med lite tid kommer dina investeringar förhoppningsvis att växa och du tjäna pengar.

Som vi tidigare nämnt kan investeringar på aktiemarknaden vara väldigt lukrativt. Men går det att tjäna pengar går det också att förlora pengar. Tänk alltid på att en investering inte är utan risk.

Skulle börsen falla, eller ännu värre krascha kan du förlora pengar. Likaså om företaget du valt att investera i skulle gå i konkurs.

En tumregel alla bör ha när det gäller investeringar är att aldrig satsa mer än vad du är beredd att förlora. Var försiktig och börja som sagt med att månadsinvestera och gör din egen research. Genom att investera lite månaden sprider du också risken.

Här kan du läsa om ett intressant investeringscase om det svenskägda företaget Neonode och se om det är något du skulle kunna tänka dig att satsa på.

Låna pengar för att investera i aktier?

Aktiemarknaden har under de senaste åren varit uppgående om man bortser från börsraset våren 2020 när Corona bröt ut.

När aktiemarknaden pekat rakt uppåt och räntan har varit fortsatt låg är det säkert flera som går i tankebanorna att ta privatlån för att köpa aktier.

Det kan löna sig om du är tillräckligt insatt på marknaden för att kunna välja de aktier som ger tillräckligt hög avkastning för att täcka både räntekostnader och amortering av lånet samt också i slutändan ge vinst.

När man tar med alla parametrar är de inte lika självklart längre. Med andra ord är det riskabelt att göra den här typen av investering. Därför bör du tänka efter både en och två gånger innan du väljer att investera på aktiemarknaden för lånade pengar.